13 Februari, 2018

SEJARAH PENGKHIATAN MELAYU TUN M DARI SEJARAH MELAKA LAGI

Memang Melayu tidak lupa : Kalau dilihat balik sejarah Melaka ditawan oleh Portugis walaupun gagal 18 kali dan berjayake kali 19.

Semuanya kerana pengkhianatan Semasa Tun M yg ada dendam peibadi dan mahu berkuasa. Kejayaan 10 Ogos 1511 dek kerana Jenis inilah telah membuka segala rahsia kepada askar upahan yg memasuki kekota Melaka melalui salah satu pintu dari 4 pintu yg ada...

Semua rumah di sekitar pantai dan kapal-kapal yg berlambuh dibakar kecuali tongkang-tongkang China dan Orang India yg juga merupakan askar upahan yg juga akhirnya berpaling tadah menjadikan sebuah kota @ Melaka yg mahsyur dan kaya serta laluan dagangan utama di Selat Melaka jalan laut utama ke Benua Eropah setelah laluan sutera yg tidak lagi menjadi laluan utama perdagangan sebelum ini...

Hanya bangsa Melayu inilah Hancurnya Melaka kerana pengkhianatan membocorkan Rahsia kelemahan bangsa hanya kerana dendam peribadi. Ttg kisah dendam itu komer carilah sendiri kisahnya hanya kerana mahu menjadi Sultan. Walhal banyak kisah bagaimana kisah pengorbanan Raja dan Sultan hanya untuk Rakyat dan keamanan. Singkaplah kisah seperti Tun Kudu yg sebenarnya simbol perjuangan seorang Wanita Pemaisuri demi Rakyat dan Suami serta keluarga bahgia yg disayangi...

Banyak persoalan yg masih belum terjawab bila kapal yg membawa hasil samunan harta rakyat yg ketika itu begitu kaya raya dibawa menggunakan kapal portugis DeLa Mar dikatakan tenggelam akibat dipukul badai diperairan sumatera gagal sampai ke Portugal.

Bila melihat bagaimana sikap mereka yg suka menyamun, merampas, pergunakan rakyat supaya khianat kepada bangsa sendiri untuk merampas harta dan memporak peranda negara... Bolehkah kita percaya kapal itu tenggelam atau sengaja ditenggelamkan... Haha lanun nak serah harta rampasan?

Cuma teman terfikir...
Adakah sejarah bakal berulang lagi?

Jadi teman sebagai Melayu yg tidak mudah lupa orang yg bertama akan berikrar menentang penjajahan dan pengkhianat nie?
#gengPCT
#safperangDSNajib

1 ulasan:

Dewi Aja berkata...

Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

ANDA JUGA MUNGKIN MENCARI INI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cerita kengkawan

YANG SEKUPANGDUA SELALU ROUND