01 September, 2010

JANGAN TERTIPU DENGAN AMIL PAKATAN RAKYAT! RESIT ZAKAT PALSU!

Tahun lepas tEMAN tertipu dengan amil yg pungut zakat dan bagi resit sendiri, Mana taknya? kononnya nak dapat sunat akhir bila bayar Zakat saat akhir (malam Akhir posa), bukan teman sorang banyak lagi kengkawan teman yg ada ketika tu ternganga jugak bila resit di beri rupanya resit sendiri... alah yg boleh beli kat kedai-kedai buku tu... nak buat camna ... tawakal jer! tapi sampai sekarang janjinya nak bagi resit ORI tapi sampai sekarang muka dia nak bagi sorry ler
Ini lah masaalahnya timbul bila ramai benor yg dilantik sebagai amil kebanyakan orang pakatan rakyat! orang kampung teman mestilah teman tau, Hamba Allah ni juga yg bertanding ketua kampung pakatan rakyat semasa 11bulan neraka di PERAK yg di perintah Pakatan Rakyat ketika itu, beriya-iya  nak menang sampai siang malam berkerja keras, 
Yang syoknya si Amil yg bertanding ni di henyak oleh lawan nya dengan mengungkit isu dia yang telah guna duit Surau untuk kegunaan sendiri, malah rupanya daj bertahun lamanya ... dek sebabkan Jawatankuasa di kampung tu teman memang tabik spring! tak ngesahkan apa yg terjadi masih boleh tolerate bertolak ansur... demi menjaga nama si Amil ni dema tak riuhkan pekara ni... akhirnya disebabkan nak bertanding ketua kampung dia bayor ler jugak duit khairat kematian Surau kampung dan demi nak menang dia photostat resit dan edarkan kepada semua penduduk kampung... akhirnya berjaya juga dia menang sebagai Ketua Kampung teman yang mendapat undi lesu penduduk kampung!  

Bila Perak dikembalikan semula kepada BN... sepekara yg teman respek benor penduduk kampung masih boleh terima bila dia dilantik sebagai AMIL, tapi pada mula teman tak percaya bila desas desus mengatakan pakatan rakyat buat kutipan zakat mereka sendiri... lepas tu dema yg agihkan sendiri... bukan teman tak pecaya tapi terkejut bila resit yg teman dan kawan-kawan lain yg dapat boleh beli kat kedai mamak! malam akhir esok dah nak raya... nak tak nak teman dengan beberapa rakan yg bayar utk sekeluarga mengelang kepala sebab maklum sangat dengan perangai si amil ni!
Tahun ni nama nya Naik Lagi Orang kampung tak kisah juga... tapi sebagai tanggungjawab teman terhadap Rukun Dalam Islam teman dah wawarkan, dema tak nak bayar kalau resit sendiri yg dia guna lagi! 

PADA JAIP SUDAH-SUDAH LER BERMACAM PEKARA DAH JADI, KENAPA NAK DI SELAMATKAN ORANG-ORANG SEPERTI NI, BUKAN KAH SUDAH ADA GOLONGAN YANG MENODAI PERUNDANGAN HAL EHWAL ISLAM DAN KAMU TIDAK MENANGANI NYA, APAKAH SEBAB KAMU BERSEKUTU DENGAN PAKATAN RAKYAT? KALAU YA BERTAUBAT LAH, JGN ADA KECOH LAGI KALAU MASIH ADA IMAM YG TAK TERIMA ELAUN, RESIT ZAKAT BOLEH GUNA SENDIRI OLEH AMIL DAN LAIN-LAIN... TAK KAN ITU PUN SALAH KERAJAAN DAN SULTAN PERAK?   

5 ulasan:

udanggalah berkata...

Salam..Ai mudah bebenor nampoknya nak cari duit raya.Habis yang bayor fitrah tu sah ke bayarannya.Macamana tahun ni ada lagike Amil tu?

sekupangdua berkata...

idak lagi yop, rasa bersalah setahun yop. kali ni teman bayo kat yg betui2 keluor resit zakat ORI merata supermarket dah ada amil teman tengok muda2 benor dema... miker bila pulak? jgn sampai ak bebayor udah yop... ini kehal rukun bukan boleh buat main!

Gelombang Rakyat berkata...

Salam Perjuangan,

JUTAAN TERIMA KASIH kerana sudi mengunjungi blog kami...

Kami amat teruja dengan pengendalian blog anda dengan artikel2 yg amat bernas..

Semoga kita dapat berkongsi idea dalam memantapkan blog buat tatapan masyarakat.

Kami berharap agar pihak saudara dapat mempromosi blog kami ini..

Kami tlh linkkan blog anda di dalam blog pilihan di blog kami..

SEKIAN, SALAM KASIH DARI,

Melayu CinDia
Wakil blogger2 Gelombang Rakyat

ddinbunga berkata...

Salam, masalahnya bro, JAIP pun haprak penyokong PAih, sepatutnya berkecuali dan sepatutnya dimana bumi dipijak disitu langit di junjung baru le halal dapat gaji.

ikankecil berkata...

salam..
patut la ikan tgk perut makin maju...
hahaha

ikankecil menari2..
salam.

ANDA JUGA MUNGKIN MENCARI INI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cerita kengkawan

YANG SEKUPANGDUA SELALU ROUND