15 Jun, 2017

ANTARA DOA MAKHBUL... RAMADHAN OH RAMADHAN

RAMADHAN OH RAMADHAN... DOA YANG MAKHBUL

Sedar atau tidak teman rasa Ramadhan kali ini sebenarnya ada banyak harapan dan secara tidak lansung atau tidak disedari teman lihat banyak benar doa yg diupdate secara tidak sedar...

Ramadhan juga punya ruang yg besar utk segala doa yg dijanjikan makhbul... tapi benarkah ramai yg berdoa? seperti amalan sepanjang Ramadhan. semua yg kita lakukan dikira ikhlas dan ganjaran pahala dari apa yg kita lakukan selagi ianya berupa kebaikan.

Bertutur baik, memberi keikhlasan setiap perbuatan, menolong orang sedekah, amal jariah, beribadat, membeli juadah, mrnyambung saliturrahim dan banyak lagi perbuatan sehinggakan senyum pun dikira pahala...

Begitu juga doa... memanglah kita lihat banyak yg update status dengan pelbagai doa, samada dalam bentuk mengeluarkan ayat berupa doa, video doa, gambar poster doa, sebutan doa dalam posting di media sosial dan banyak lagi cara doa yg kita boleh kita lihat. Apa sahaja yg kita niat ungkapan mengharapkan kebaikan seseorang atau keadaan ianya tetap doa.

Antara yg kita tidak sedari adalah cara baru yg ungkapan yang kaedahnya digelar Hashtag. tak kiralah ianya ada tujuan lain utk saringan atau melihat seramai mana yang dapat memahami ttg tujuan hashtag tersebut diadakan.

Contohnya utk tujuan menuyaring atau menjadikan anda layak utk jadi jemputan. kita lihat banyak yg guna kaedah hashtag. satu pekara yg teman agak puashati bila satu majlis berbuka puasa bersama DS Najib yang akam diadakan juga disaring mengunakan Hashtag.

Apa yg teman banggakan ianya memperlihatkan betapa DS PM kita ada touch dengan pengiat tegar media sosiaĺ. personal touch ini tentunya menjadikan suatu kepuasan atau penghargaan yg amat besar kepada mereka mereka yg tetap menghormati dan meyanyangi DS Najib Razak. Setidak-tidaknya jelas PM amat perihatin kepada mereka yg terus mendoakan maupun membantu DS dalam pelbagai fitnah dan tomahan bukan sahaja kepada beliau malah lebih tepat lagi kesinambungan kepada kemajuan dan keamanan negara.

Sesiapa pun boleh atau ikut serta menggunakan kaedah mudah hashtag yg jafi ikutan. Bukan soal utk mengharapkan dapat menjadi peserta jemputan kr Majlis tertentu. Teman sendiri pun tak tersenarai dalam jemputan apa-apa majlis. Sebaliknya keikhlasan mereka yg menggunakan hashtag tersebut adalah moral of the story.

Perhatikan apa yg teman maksudkan dengan pengunaan hashtag. Secara tak lansung ia merupakan doa... Apa lagi memang dituntut serta dijanjikan Makhbul dalam ramadhan. sekalipun pada awal ramadhan pelbagai tomahan serta provikasi oleh mereka yg merancang ramadhan diaibkan oleh golongan kafir terutamanya puak roket.

banyak yg kita boleh lihat hashtag seperti...
#kamisayangnajib
#NajibPMmalaysia
#KamigengNajibRazak
#NajibPMMalaysia
#kekalNajib
#Najibtetapdihati

Dan banyak hashtag yg digunakan menyebut tentang hasrat yg ditulis oleh seseorang.  kekadang bukan pun dia tahu jika ada tujuan gunakan hashtag tersebut. Tapi atas ingin nyatakan apa yg dia rasa... dan yg paling tepat ialah DS Najib Tun Razak adalah Perdana Menteri Malaysia. semua rakyat ada hak menyatakan betapa mereka sayangkan PM mereka.
Secara tidak lansung ia juga  merupakan Doa... mashaAllah... dalam Bulan Ramadhan yg mulia lagi telah dijaniikan makhbul.

Bagi yg punya hati yg busuk dan iri tentang yg teman katakan nie dah tentulah tak puas hati kan... hehehe. tentur mengelegak kaw-kaw dalam perut. apa lagi geng subahat roket dan macainya munger... kompom panas kan...

Teman nak ingatkan jugak kat korang yg berniat busuk perut apa lagi tak menghormati Ramadhan Al Mubarak. Apa korang rasa sapa boleh tentang kerja hina korang tu?

Teman nak ingatkan bila rakyat marah dengan kerja korang tu apa korang ingat boleh terlepas atau tak siapa boleh buat apa-apa?... Apa sahaja yg keluar dari suara atau hati depa tak kiralah dalam posting dema juga merupakan DOA jugak. Hanya Allah swt yg boleh kun  fayakun... dia juga mendengar Doa Umat yg menyuarakan hasrat kepadanya... masanya jer bila.  tahun depan, bulan depan, minggu depan mau pun esok atau bila-bila sahaja dia boleh makhbulkan....

#yaAllahrahmatilahDSNajibRazak
#yaAllahrahmatilahDSZambryKadir
#yaAllahkekalkankeamananMalaysia
#gengPCT

Tiada ulasan:

ANDA JUGA MUNGKIN MENCARI INI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cerita kengkawan

YANG SEKUPANGDUA SELALU ROUND