18 Jun, 2013

JANGAN KACAU KAMPUNG KAMI...

Jangan kacau kampung kami!

Terbaca tentang pejuangan seorang anak kampung yang mempertahankan kampungnya yang menjadi kampung terakhir ditengah-tengah bandar, rasanya perlu kita ambil tahu apa kesannya dengan pembangunan yang paling drastik untuk menjadikan bandar menggantikan nama Kampung, sedar atau tidak semuanya menjadi punca lenyapnya Bangsa Melayu yang kita cukup tahu boleh dikira berapa kerat yang mampu membeli rumah yang berharga ratusan ribu bika dibangunkan...

KUALA LUMPUR:  MENINJAU nasib saki-baki penduduk Kampung Chubadak Tambahan di Sentul, saya terkenang suasana kampung yang aman damai.

Siapa sangka di tengah kepesatan ibukota (kira-kira tujuh kilometer dari pusat bandaraya), masih ada sebuah kampung yang mengekalkan tradisi kehidupan di desa, rumah-rumah papan, kedai runcit dan anak-anak kecil berlari-lari di tepi lorong jalan tar.

Warga kota yang sekian hari semakin lupa tradisi kampung seharusnya ke sini untuk mengingatkan kembali saat kecil dahulu di kampung halaman masing-masing - sekurang-kurangnya dapat mengimbau zaman semasa kecil dahulu.

Namun suasana itu semakin hari semakin pudar, penduduk di sini sebenarnya sudah `terancam' dengan pembangunan sama nasib seperti kampung-kampung di pinggir ibukota yang lain.

Nasib mereka tidak sebaik datuk atau moyang yang mula-mula `membuka' kampung ini sebelum merdeka dahulu.

Ia sudah diancam kemajuan moden sedangkan apa yang dimahukan pengekalan status kampung tradisi yang menjadi darah daging mereka sejak mencelik mata mengenal dunia di sini.

Bagaimana hendak terbayang kondominium atau teres atau mungkin Projek Perumahan Rakyat (PPR) yang bakal menggantikan bau dinding papan rumah mereka sedia ada?

Paling malang, pihak berkuasa memberi notis amaran untuk merobohkan rumah dengan alasan hendak dibuat pembangunan moden yang terang-terang tidak diperlukan mereka.

Prinsip ini yang dipegang kukuh Pengerusi Persatuan Penduduk Kampung Chubadak Tambahan, Ramlee Ahmad dan kira-kira 300 baki keluarga yang berkeras mahu mempertahankan kampung mereka.

Jadilah apa sahaja, ketelusan prinsip yang dipegang selama ini tidak akan tergadai begitu sahaja.

Sudah berbelas-belas tahun mereka mempertahankan kampung ini walau ada yang `rebah' dengan `godaan' tawaran yang diberikan oleh pemaju iaitu pampasan sebanyak RM7,000 dan sebuah rumah untuk diduduki iaitu di PPR Batu Muda.

Baki penduduk yang `keras' hati ini, tawaran itu hanya umpan dan mereka tetap tidak berganjak walau tawaran berganda diterima.

``Sebab itu kami merayu pihak berkaitan, kami juga sudah merayu kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak. Surat juga sudah dihantar ke tangan Perdana Menteri sendiri ketika pertemuan sebelum ini di Sentul.

``Tolonglah beri perhatian, kami bukan tidak mahu kemajuan tetapi mahu ia diadakan dengan cara kami sendiri (tradisi),'' jelasnya.

Menurut maklumat Ramlee, tanah di kampung tersebut telah memperolehi pengiktirafan pemilikan oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada tahun 1998 yang mengatakan bahawa ia adalah milik peneroka-peneroka bandar dan perlu membayar ganti rugi kepada mereka sekiranya ingin memajukan kawasan tersebut.

Menurut keputusan itu, ganti rugi yang perlu dibayar oleh pemaju adalah berdasarkan keseluruhan kos yang dialami penduduk untuk kerja-kerja pembinaan dan pengubahsuaian rumah atau mereka dibayar dengan nilai semasa rumah yang ditaksirkan oleh penilai tanah bebas yang dipersetujui bersama kedua-dua pihak serta pembayaran segala kos sampingan berhubung penempatan semula penduduk.

Tegasnya, baki penduduk di kampung tersebut merupakan waris generasi keempat kepada mereka yang meneroka dan menetap di kawasan sejak ia mula dibuka.

Sayangnya, pada tahun 1996, kampung tersebut digegarkan dengan keputusan DBKL membenarkan pemaju untuk pembinaan apartmen di kawasan berkenaan.

Ramlee tekad, dia sendiri pernah `tidur' di dalam penjara gara-gara berhimpun kerana mahu mempertahankan kampung.

Saya tahu dalam hati mereka kuat menjerit...

``Jangan kacau kampung kami!''
Berita mula diterbitkan pada: June 13, 2013 07:02 MYT  Astro Awani

Tiada ulasan:

ANDA JUGA MUNGKIN MENCARI INI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cerita kengkawan

YANG SEKUPANGDUA SELALU ROUND