13 Jun, 2013

SEMUA PEMBANTU POLITIK PM DISINGKIRKAN?


KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkemungkinan akan menggugurkan kesemua pembantu politiknya atas prestasi mereka yang kurang memberangsangkan.

Menurut laporan The Malaysian Insider hari ini, kesemua dari mereka digugurkan daripada jawatan masing-masing kerana dikatakan ‘meletakkan kepentingan diri melebihi Perdana Menteri’.

Memetik dari kenyataan dari ‘sumber’, portal itu melaporkan bahawa langkah tersebut dibuat menjelang pemilihan Umno tahun ini.

Sebelum ini, pembantu-pembantu politik PM itu telah mendapat kritikan dalam blog-blog pro Barisan Nasional (BN) kerana tewas dalam pilihan raya umum ke-13 pada 5 Mei lalu meskipun di negeri yang telah ditawan semula BN.

Antara yang disenaraikan sebagai pembantu politik yang bakal digugurkan termasuk Datuk Latt Shariman Abdullah, Datuk Shahlan Ismail, Datuk Mohd Shafei Abdullah, Datuk Mohamad Fatmi Che Salleh dan Datuk Mohamed Suffian Awang.

Menurut portal itu lagi, kelima-lima mereka dilihat sebagai strategis bilik perang pilihan raya Najib dan mempunyai peluang mengembalikan kemenangan majoriti dua pertiga kepada BN.

Terdahulu, bekas menteri kewangan Tun Daim Zainuddin, dalam satu wawancara akhbar berbahasa Cina, China Press, membidas penasihat-penasihat PM yang menjadi salah satu faktor BN kalah teruk di dalam PRU-13.

Tun Daim dalam kenyataan beliau telah mendesak Najib Razak memecat penasihat-penasihat tersebut. Katanya BN kalah dalam pilihan raya 5 Mei kerana kesilapan strategi digunakan oleh penasihat Perdana Menteri serta pergaduhan dalaman parti.

“Betul, anda perlu tanya BN. Tetapi pada pandangan saya, ia adalah strategi salah. Seperti yang saya katakan sebelum ini, ini adalah pilihan raya Parlimen dan bukannya pilihan raya presiden,” tambah bekas menteri itu.

Sementara itu penganalisis politik, Ibrahim Suffian ketika dihubungi Astro Awani menyifatkan tindakan tersebut jika benar, mencerminkan ketegasan PM dalam memastikan pentadbiran kali ini mendapat nasihat yang baik.

Bagaimanapun beliau masih kurang pasti dengan laporan tersebut kerana setakat ini masih belum ada apa-apa pengesahan dari pejabat PM.

“Kita masih tunggu dan lihat... orang-orang tu dah lama.. mereka beri nasihat bukan sahaja dari segi politik tetapi dari segi pentadbiran juga,” kata Ibrahim yang juga Pengarah Merdeka Centre.

Katanya langkah itu mungkin juga menandakan bahawa Najib mahu memulakan pasukan yang baru dalam menghadapi Perhimpunan Agung Umno dan pentadbiran baru.

Tambah Ibrahim, ini juga menunjukkan bahawa PM telah membaca ‘isyarat’ serta kemahuan pihak di dalam parti yang mahu melihat berlakunya perubahan.

sumber : Astro Awani

Tiada ulasan:

ANDA JUGA MUNGKIN MENCARI INI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cerita kengkawan

YANG SEKUPANGDUA SELALU ROUND