01 Ogos, 2013

MASJID KUKUH DAN TIDAK ROSAK BILA JEPUN DIBOM NUKLER

Kobe Mosque merupakan masjid pertama di Jepun . Masjid ini dibangun tahun 1928 di Nakayamate Dori, Chuo-ku. Kobe bererti gate of God atau gerbang Tuhan.

Tahun 1945, Jepun terlibat perang Dunia Kedua. penyerangan Jepun keatas pelabuhan Pearl Harbour di Amerika telah membuat pemerintah Amarika memutuskan untuk menjatuhkan bom atom pertama kali dalam sebuah peperangan.

Dan Jepun pun mengaku kalah. Dua kotanya, Nagasaki dan Hiroshima dibom Atom oleh Amerika. ketika itu, kota Kobe juga tidak ketinggalan menerima akibatnya. Boleh dikatakan Kobe menjadi rata dengan tanah.

Ketika bangunan di sekitarnya hampir rata dengan tanah, Masjid Muslim Kobe tetap berdiri tegak. Masjid ini hanya mengalami keretakan pada dinding luar dan semua kaca jendelanya pecah. Bahagian luar masjid

menjadi agak hitam kerana asap serangan bom. Tentera Jepun yang berlindung di basement masjid selamat dari ancaman bom, begitu juga dengan senjata-senjata yang disembunyikannya. Masjid ini kemudian menjadi tempat penyimpanan mangsa korban perang.


Pemerintah Arab Saudi dan Kuwait menyumbang dana renovasi dalam jumlah yang besar. Kaca-kaca jendela yang pecah diganti dengan kaca-kaca jendela baru yang didatangkan terus dari Jerman. Sebuah lampu hias baru digantungkan di tengah ruang sholat utama. Sistem pengatur suhu ruang tengah lalu dipasang di masjid ini.

Sekolah yang hancur akibat perang kembali direnovasi dan beberapa bangunan tambahan pun mulai dibangun. Umat Islam kembali menikmati kegiatan-kegiatan keagamaan mereka di Masjid Muslim Kobe.

Krisis keuwangan sering menghimpit jawatankuasa masjid. Pajak bangunan yang tinggi membuat jawatankuasa masjid harus mengeluarkan banyak biaya dari tabungnya. Beruntung, banyak penderma yang memberikan sumbangan untuk menyelesaikan masalah keuwangan pembangunan dan renovasi masjid ini. sumbangannya dapat membuatkan Masjid Muslim Kobe menjadi semakin berkembang.

Kekukuhan Masjid Kobe diuji lagi dengan Gempa Bumi paling dahsyat tahun 1995. Tepat pada pukul 05.46 Selasa, 17 Januari 1995. Gempa ini sebenarnya bukan hanya menimpa Kobe saja, tapi juga kawasan sekitarnya seperti South Hyogo, Hyogo-ken Nanbu dan lainnya.


Meskipun hanya berlaku 20 ssat, namun gempa ini memakan korban jiwa sebanyak 6.433 orang, yang sebahagian besar merupakan penduduk kota Kobe. Selain itu gempa Kobe juga mengakibatkan kerosakan besar kota seluas 20 km dari pusat gempa.

Gempa bumi besar Hanshin-Awaji merupakan gempa bumi terburuk di Jepun sejak Gempa bumi besar Kanto 1923 yang menelan korban jiwa seramai 140.000 orang.

Namun hingga kini masjid Kobe tetap berdiri kukuh dan tegak, seakan tidak tergoyahkan meski didera berbagai bencana. Semoga dakwah Islam di Jepun sekuat masjid ini.


Tiada ulasan:

ANDA JUGA MUNGKIN MENCARI INI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cerita kengkawan

YANG SEKUPANGDUA SELALU ROUND